Deaf people can do anything..

Døveskolen_00001Døveskolen_00002

Det er 120,000 døve barn på Madagaskar. Av disse barna går kun 583 av dem på skole. 80 % av de døve barna ble født hørende men har blitt døve på grunn av sykdom ofte fordi at de har hatt råd til medisiner. Staten støtter ingen institusjoner for døve og alt døvearbeidet på Madagaskar drives av den gassisk lutherske kirke. Å være døv blir på Madagaskar ofte sett på som en skam og en forbannelse. Derfor gjemmes mange døve barn bort.

Mange døve barn går rundt med masse tanker og spørsmål de aldri får svar på fordi de verken kan skrive, lese eller bruke tegnspråk. Døveskolen Akanin’ny Marenina i Antananarivo gir barna et verdig liv og en framtid. De får lære å lese og skrive og opplæring i tegnspråk som gjør at de kan kommunisere med hverandre. Selv om bare en liten del av de som er døve på Madagaskar får gå på skole, gjør det en enorm forskjell for de som får gå på Akanin’ny Marenina. 

En dag i uka har jeg fått mulighet til å jobbe på døveskolen Akanin’ny Marenina. Der har jeg hatt håndarbeidstimer med et par klasser fra 9-11 år. Det har vært utrolig fint å få jobbe på døveskolen fordi både lærere og elever setter så stor pris på at vi er der. For skolen og elevene betyr det derfor mye at volontører bare ved å være tilstede viser at de bryr seg. Det er rart å forestille seg en verden uten lyder, noe jeg har tenkt må være veldig trist. Ofte er det nok veldig vanskelig, særlig i et fattig land som Madagaskar. Men når jeg har sett alle de døve barna på skolen kommunisere, le, smile og leke sammen i skolegården tror jeg utdanning på AkaMa kan gjøre en stor forskjell fra et liv i ensomhet. Og jeg tror skiltet som henger ute i skolegården ikke bare er tomme ord..

Døveskolen_00013Døveskolen_00004Døveskolen_00007Døveskolen_00012Døveskolen_00005Døveskolen_00006Døveskolen_00009

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: