Shalom

Shalom_00006 Shalom_00011I begynnelsen av mars var vi på en fantastisk tur med seilbåten Shalom langs kysten av Madagaskar nord for Mahajanga. Shalom-prosjektet drives av FLM – den gassisk lutherske kirke. En del av prosjektet består i å besøke landsbyer langs kysten nord og sør for Mahajanga. For å nå fram til landsbyene er sjøveien som oftest den eneste mulighten siden det er umulig ved hjelp av bil. De fleste landsbyene i området er uten elektrisitet, telekommunikasjon og helseklinikker. Shalom-båten tilbyr hjelp til landsbyene. Det har blitt startet flere skoler, helseklinikker og brønnbygging i de ulike landsbyene. Men alt er etter eget intitativ fra landsbyene siden Shalom aldri starter noe arbeid uten at landsbyen selv ber om det først.

Størstedelen av befolkning langs kysten er muslimer med sterk innflytelse fra folketro. Shalom evangeliserer det kristne budskap i sitt arbeid og har etter ønske fra noen av landsbyene også startet kirker. Men at landsbyene tar imot evangeliet er ikke krav fra Shalom. Shalom gir bistand uavhengig av hvilken tro befolkningen har.   

Det var utrolig spenndende å få være med å se hvordan Shalom sitt arbeid utføres i praksis og selv få være med å ta litt del i arbeidet. Vi fikk være med på en 12-dagers tur der vi besøkte to landsbyer; Ampasipitily og Ambalahonko. Der besøkte vi skoler og kirker startet av Shalom samtidig som “grønne hager” ble dyrket for at urter og grønnsaker skal selges og gi inntekt til skolene. Vi hadde ansvar for barneopplegget med leker, sang og litt undervisning, noe som var veldig gøy.

Det er utrolig store kontraster og vanskelig å forklare hvor forskjellig folk lever her fra hjemme. Mange har aldri vært utenfor sin egen landsby. Folk lever fra dag til dag og fra hånd til munn og ser ut til å jobbe fra morgen til kveld. Mennene med å fiske, kvinnene med husarbeid og barneoppdragelse. Mange er feilernærte av bare å spise fisk og ris. Barna får tidlig ansvar. Fem-åringer kjører store oksekjerrer alene og giftemål inngås i 16 års-alderen. Dersom mannen har råd til å betale brudepris kan han gjerne ha flere koner. Det var fint å se hvordan de som jobbet i Shalom tok seg tid til å snakke med folk, spørre dem hvordan de har det og hva de trenger.

Shalom_00012Shalom_00013  Shalom_00003Shalom_00008Shalom_00004

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: